De cine nu iti doresti sa dai la o implementare

De cine nu iti doresti sa dai la o implementare. Pai de atotstiutorul manager de proiect, pus cu dedicatie in aceasta pozitie din partea clientului.

Din experienta orice firma de software isi are procedurile ei si mersul ei si este bine sa le respecti. Procedezi altfel daca ti se dau semne cum ca nu au experienta sau nu au mai facut astfel de implementari/customizari. Totusi, daca pleci la drum cu o firma ce are experienta de implementare in domeniul tau de activitate si are si solutii mature si pregatite la cheie sa fie impementate cu atat mai mult nu te pui Gica Contra sa schimbi mersul lucrurilor. Da, trebuie sa fi atent la cine iti este trimis la implementare caci cel mai probabil la prezentari si discutii ti-au venit crema cremelor dar la implementare este posibil sa ti se trimita o maioneza taiata. In caz contrar este bine sa ii lasi sa isi faca treaba.

Tot din experienta, daca trebuie in cadrul unei implementari sa iti modelezi tu fluxurile 49% dar cu obtinerea aceluiasi rezultat si fara sa sacrifici timpi in operare sau in procesarea informatiilor, atunci fa-o pentru caci nu este un capat de lume sa schimbi ceva atata timp cat castigi ceva. Si de ce zicem ca castigi ceva. Pai pentru ca plecam de la premisa ca ai evaluat produsul si ca in plus fata de platforma folosita in momentul de fata vei castiga ceva fie ca vorbim de sisteme de raportare in plus fie ca vorbim de reducerea sau degrevarea personalului de anumite sarcini inutile si consumatoare de timp, in mod cert ceva te-a miscat in directia implementarii unui nou sistem si mai exact in directia implementarii sistemului ales.

Ok, ai luat decizia si ai plecat la drum cu cineva si constati ca la implementare lucrurile nu stau 100% asa cum iti imaginai. Daca deviatiile nu sunt majore si nu in detrimentul tau atunci nu are rost sa te impui mai mult decat este nevoie. Urmareste finalitatea. Daca ai ales pe cine trebuie si acea companie are experienta in domeniu atunci probabil ca niste proceduri sunt urmarite a.i. proiectul sa ajunga la un final satisfacator pentru ambele parti.

Orice manager de proiect al unei companii software, teoretic, nu incearc doar sa urmareasca orbeste o procedura a.i. sa se acopere de hartogaraie si sa termine teoretic si nu practic un proiect. Daca clientul se aliniaza la mersul lucrurilor atunci o reusita se intrevede. Da, exista si situatia contrara dar hai sa nu ne gandim la ea inca. Ne aflam aici ca sa facem treaba, furnizori si clienti deopotriva.

Mentionam acest subiect pentru ca au fost cazuri in care si noi ne-am confruntat cu acest stereotip perpus in cadrul personalului implicat in implementare din partea clientului. Stereotipul nu este des intalnit dar si cand dai de el trebuie sa te gandesti cum sa abordezi, manipulezi, influentezi situatia a.i. sa nu superi pe cineva dar sa si ajungi cu proiectul intr-un stadiu in care sa il poti controla fara alte intemperii. Acest lucru necesita un management de proiect practicat du delicatete si finete, va garantam  ;).

In rest, va dorim multe implementari reusite, indiferent din care parte a baricadei priviti lucrurile si multe alegeri reusite!

Bruce-Almighty

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s