Cat conteaza dimensiunea furnizorului de solutii ERP?

Am citit de curand un articol in care se sugera ca o problema a solutiilor ERP verticale (solutii de nisa destinate anumitor industrii) ar fi ca printre furnizorii acestor solutii se regasesc si companii mici care prezinta un risc mare de business pentru compania ce le alege iar, acest criteriu de selectie ar trebui sa fie unui dintre cele mai importante aspect. Practic sugera companiilor ca ar trebui sa achiztioneze solutii ERP de la ai mai mari jucatori si, inainte de acest aliniat spunea cum 3 furnizor, cam cei mai cunoscuti de pe piata locala ofera deja solutii ERP de nisa foarte customizate.

Mi s-a parut destul de nelalocul lui comentariul mai ales ca, de curand, am citit un articol in presa din afara in care se sugera ca mai marii pietei internationale de ERP au probleme cu furnizorii locali de solutii informatice care vin cu pachete atractive, pline de noi functii integrate si preturi foarte avantajoase. Ma gandesc ca in interiorul unei piete locale schema se repeta. Mai marii pietei locale in industria ERP incep sa fie pusi in dificultate de diversi furnizorii de solutii software integrate care vin cu pachete mai atractive la costuri mai reduse ce inglobeaza functii si fluxuri mai customizate.

Practic, din cate vad eu, se merge pe ideea ca orice nas isi are nasul iar diferenta este facuta de clientul final care fie este unul ce stie sa isi controleze costurile foarte bine fie nu prea ii pasa si vrea sa se afiseze mergand la brat cu cei mai “cool” furnizori ERP de pe piata.

Probabil ca, in 5-10 ani acele companii mici cu care, domunul ce a scris articolul respectiv despre care va povesteam la inceput, va sugera sa nu va asociati vor deveni companii mari iar acele companii mari vor intra in declin sau vor fi atat de mari incat costurile lor de functionare vor fi enorme si automat se vor reflecta asupra clientilor finali in costuri de servicii de dezvoltare si implementare sau licentiere mult peste pretul real pe care cineva ar trebui sa fie dispus sa il plateasca.

Oricum, sarind de la o idee la alta, criza economica a facut si ceva bun pana la urma…ne-a invatat sa ne uitam mai bine in portofel inainte sa bagam mana.

De curand am incheiat un nou contract cu o companie destul de mare, companie ce folosea deja produsele unui jucator mare din industra ERP locala. Astfel, ne-am permis sa intrebam de ce anume schimba solutia ERP, nu ca nu am fi convinsi ca solutia noastra ofera multe avantaje, dar am vrut sa obtinem si o confirmare. Raspunsul a fost ca pe langa costurile mai reduse, ei gasesc la noi disponibilitatea de a ne adapta mai usor solutiile la nevoile lor, o facem cu mai putina usurinta si noile adaptari le implementam mult mai repede la niste costuri de dezvoltare si implementare mult mai corecte (cunostea modul nostru de lucru deoarece folosea anumite solutii de la noi dar nu si intreg ERP-ul). De asemenea ne-au spus ca le place atitudinea noastra de luptatori de guerrilla ai pietei ERP si ca nu le mai place atitudinea corporatista capatata de furnizorul acum inlocuit.

In trecut am avut si experienta de a fi inlocuiti de un jucator mai mare de pe piata. In urma acestei schimbari, am sunat directorul de IT al companiei respective, fostul nostru client, in ideea de a obtine un feedback privind noua solutie implementata. In discutia respectiva cel mai mult mi-a atras atentia un astpect. Dumnul respectiv, director de IT, mi-a comunicat ca, atunci cand folosea solutiile noastre, pe oricine suna din cadrul companiei era capabil sa ii dea un raspuns cat mai competent in privinta solicitarii avute pe cand acum, cu noua aplicatie, pana obtine un raspuns competent trebuie sa munceasca mai mult deoarece multi cu care discuta isi vad doar de treaba lor si il trimit mai departe catre x si y care se ocupa de particica aceea a aplicatiei sau a implementarii.

Ne-am cam lungit cu vorba. Pana la urma vroiam doar sa argumentez ca, un jocator local mai mic de pe piata ERP va poate surprinde cu solutiile oferite, nivelul de pregatire si alte cateva aspecte cheie in procesul de dezvoltare si implementare de solutii software integrate.

Va dorim succes in continuare. Echipa GITS.

light bulbs

One response to “Cat conteaza dimensiunea furnizorului de solutii ERP?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s